Chlebové těsto
Úloha číslo: 2240
Otázka 1:
Kvašení způsobuje kynutí těsta. Proč těsto kyne?
A Těsto kyne, protože se vytváří alkohol, který se přeměňuje na plyn.
B Těsto kyne, protože se v něm množí jednobuněčné houby.
C Těsto kyne, protože se vytváří plyn oxid uhličitý.
D Těsto kyne, protože při kvašení se voda mění na páru.
Otázka 2:
Několik hodin po zpracování těsta pekař těsto zvážil a zjistil, že se jeho hmotnost snížila.
Hmotnost těsta je na začátku všech čtyř níže uvedených pokusů stejná. Které dva pokusy by měl pekař porovnat, aby zjistil, zda příčinou úbytku hmotnosti je droždí?
A Pekař by měl porovnat pokusy 1 a 2.
B Pekař by měl porovnat pokusy 1 a 3.
C Pekař by měl porovnat pokusy 2 a 4.
D Pekař by měl porovnat pokusy 3 a 4.
Otázka 3:
Působením droždí na cukry a škroby obsažené v mouce dochází v těstě k chemické reakci, při které vzniká oxid uhličitý a alkohol.
Odkud pocházejí atomy uhlíku, které se vyskytují v oxidu uhličitém a v alkoholu? V každém řádku zakroužkuj „Ano“ nebo „Ne“.
Je toto vysvětlení původu atomů uhlíku správné? Ano nebo ne? Některé atomy uhlíku pocházejí z cukrů. Ano/Ne Některé atomy uhlíku jsou součástí molekul soli. Ano/Ne Některé atomy uhlíku pocházejí z vody. Ano/Ne Atomy uhlíku vznikají chemickou reakcí z jiných prvků. Ano/Ne Otázka 4:
Když se nakynutý chleba vloží do pece, bubliny plynů a par se zvětšují.
Proč se plyny a páry při zahřívání roztahují?
A Jejich molekuly se zvětšují.
B Jejich molekuly se pohybují rychleji.
C Počet jejich molekul se zvyšuje.
D Jejich molekuly do sebe méně často narážejí.