Chlebové těsto

Úloha číslo: 2240

Chleba
Když pekař připravuje chlebové těsto, smíchá mouku, vodu, sůl a droždí. Zpracované těsto dá na několik hodin do mísy, aby v něm mohl proběhnout proces kvašení. Během kvašení dochází v těstě k chemické přeměně: droždí (jednobuněčná houba) přeměňuje škroby a cukry, které jsou obsažené v mouce, na oxid uhličitý a alkohol.

  • Otázka 1:

    Kvašení způsobuje kynutí těsta. Proč těsto kyne?

    A  Těsto kyne, protože se vytváří alkohol, který se přeměňuje na plyn.

    B  Těsto kyne, protože se v něm množí jednobuněčné houby.

    C  Těsto kyne, protože se vytváří plyn oxid uhličitý.

    D  Těsto kyne, protože při kvašení se voda mění na páru.

  • Otázka 2:

    Několik hodin po zpracování těsta pekař těsto zvážil a zjistil, že se jeho hmotnost snížila.

    Hmotnost těsta je na začátku všech čtyř níže uvedených pokusů stejná. Které dva pokusy by měl pekař porovnat, aby zjistil, zda příčinou úbytku hmotnosti je droždí?

    Nádoby

    A  Pekař by měl porovnat pokusy 1 a 2.

    B  Pekař by měl porovnat pokusy 1 a 3.

    C  Pekař by měl porovnat pokusy 2 a 4.

    D  Pekař by měl porovnat pokusy 3 a 4.

  • Otázka 3:

    Působením droždí na cukry a škroby obsažené v mouce dochází v těstě k chemické reakci, při které vzniká oxid uhličitý a alkohol.

    Odkud pocházejí atomy uhlíku, které se vyskytují v oxidu uhličitém a v alkoholu? V každém řádku zakroužkuj „Ano“ nebo „Ne“.

     Je toto vysvětlení původu atomů uhlíku správné?   Ano nebo ne? 
     Některé atomy uhlíku pocházejí z cukrů.  Ano/Ne
     Některé atomy uhlíku jsou součástí molekul soli.  Ano/Ne
     Některé atomy uhlíku pocházejí z vody.  Ano/Ne
     Atomy uhlíku vznikají chemickou reakcí z jiných prvků.  Ano/Ne
  • Otázka 4:

    Když se nakynutý chleba vloží do pece, bubliny plynů a par se zvětšují.

    Proč se plyny a páry při zahřívání roztahují?

    A  Jejich molekuly se zvětšují.

    B  Jejich molekuly se pohybují rychleji.

    C  Počet jejich molekul se zvyšuje.

    D  Jejich molekuly do sebe méně často narážejí.

Úroveň náročnosti: Úloha vhodná pro žáky základní školy
Původní zdroj: Frýzková, M., Palečková, J.: Přírodovědné úlohy výzkumu PISA.
Praha, ÚIV, 2007. 103 s. ISBN 978-80-211-0540-9.
Úloha uvolněná z pilotního šetření PISA 2006.
×Původní zdroj: Frýzková, M., Palečková, J.: Přírodovědné úlohy výzkumu PISA. Praha, ÚIV, 2007. 103 s. ISBN 978-80-211-0540-9. Úloha uvolněná z pilotního šetření PISA 2006.
Zaslat komentář k úloze